Science Talks 35: Κυπριακή Λαογραφία και το αποτύπωμα του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη

-
Ποιος ήταν ο ρόλος του Τμήματος Αρχαιοτήτων και πόσες αντιξοότητες έπρεπε να αντιμετωπίσει μετά την τουρική εισβολή στην Κύπρο;
Πώς ντύνονταν οι Κύπριοι αστοί τον 18ο αιώνα και πώς επηρέαζε η Πύλη όλο τον Δυτικό κόσμο;
Υπήρχε η έννοια της αστικής ελίτ κατά την τουρκοκρατία;
Τελικά τι άνθρωπος ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος και πώς κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για πάνω από 30 χρόνια;
Σε αυτό το podcast, φιλοξενήθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η οποία δίδαξε Λαϊκή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου για 18 χρόνια.
Η κα Ηγουμενίδου σπούδασε Iστoρία και Αρχαιoλoγία στη Φιλoσoφική Σχoλή του Παvεπιστημίoυ Αθηvώv και Πρoϊστoρική και Κλασική Αρχαιoλoγία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατόπιν, πήρε τον μεταπτυχιακό της τίτλο Master of Arts in Archaeology, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας τoυ Παvεπιστημίoυ τoυ Λovδίvoυ, και παρακολούθησε μια σειρά εξειδικευμένων μαθημάτων συντήρησης μουσειακών έργων στη Ρώμη. Το 1994 έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το Τμήμα Iστoρίας και Αρχαιoλoγίας, της Φιλoσoφικής Σχoλής του Αριστoτελείoυ Παvεπιστημίoυ Θεσσαλovίκης.
Έχει συγγράψει 21 βιβλία, εκ των οποίων 12 μόνη και εννέα με συνεργάτες/συγγραφείς, 43 κεφάλαια σε συλλογικά έργα, 27 άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 43 μελέτες σε Πρακτικά Συνεδρίων. Το πιο πρόσφατο πόνημά της, μια πραγματικά εντυπωσιακή έκδοση, είναι το Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.