Science Talks 62: Διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα

-
Πότε μια ομάδα ανθρώπων θεωρείται μειονότητα και γιατί; Πρέπει να αποδίδεται καθολική αξίας στη θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσική ένταξη ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο νομοθέτης αναφορικά με τις μειονότητες; Τι ισχύει στην Κύπρο; Γιατί το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να κατοχυρώνει τα μέλη μιας μειονοτικής κοινότητας με δικαιώματα που εξασφαλίζουν ένα μέτρο αυτονομίας από το κράτος στο οποίο βρίσκονται;
Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Science Talks ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης εξηγεί τις εφαρμογές αλλά και τις αδυναμίες του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Διεθνές Δίκαιο το 2003. Είναι, επίσης, τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut des Relations Internationales) στο Παρίσι, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Κάουνας στη Λιθουανία, και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Amsterdam και στο McGill στο Μοντρεάλ.
Υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Νόμου περί Φυλακών, της Επιτροπής για Πρόσφυγες και Μετανάστες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ενώ είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).
Από το 2014 μέχρι το 2021 ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό και συμμετείχε στις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία το 2017 και το 2021.
Είναι ο συντάκτης του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ έχει προσκληθεί πολλές φορές σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ως εμπειρογνώμων για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η ευθανασία, η σύγκρουση συμφερόντων, τα δικαιώματα των φυλακισμένων και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις του στην Κύπρο και το εξωτερικό στρέφονται γύρω από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στις εθνικές έννομες τάξεις, το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας, την αναγνώριση κρατών, και το Κυπριακό πρόβλημα.
Το 2017 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.