Έκθεση Έργων Τέχνης του Κύπριου Ζωγράφου Μάριου Λοϊζίδη

Έκθεση  Έργων Τέχνης του Κύπριου Ζωγράφου Μάριου Λοϊζίδη

  • Εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης τελέστηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2024, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή τη δωρεά της σπουδαίας συλλογής του εικαστικού Μάριου Λοϊζίδη. Με πρωτοβουλία της βαφτισιμιάς και κληρονόμου των έργων του μεγάλου καλλιτέχνη, κ. Electra Colios, τα 29 έργα θα κοσμούν τους χώρους του ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι «η τέχνη, η δημιουργική έκφραση στις διάφορες εκφάνσεις της και η θέαση των έργων ανοίγουν ορίζοντες, εμπνέουν, κεντρίζουν το ενδιαφέρον». Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κ. Colios για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά της, διαβεβαίωσε ότι η τέχνη και η μνήμη του Μάριου Λοϊζίδη θα παραμείνουν ζωντανές με τα έργα του να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, είπε, τα έργα θα εκτεθούν σε επιλεγμένα σημεία της Πανεπιστημιούπολης, συμβάλλοντας στη διασύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον ακαδημαϊκό χώρο. Ο Πρύτανης επισήμανε επίσης τη σημαντική συνεισφορά του εικαστικού στην κυπριακή και διεθνή τέχνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα εμπνευστεί και θα γνωρίσει το έργο του μέσα από αυτή τη δωρεά, δημιουργώντας έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στους θεατές και τον καλλιτέχνη.

    Στην τελετή παρέστησαν μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη, με την κα Electra Colios, να αναφέρεται στη ζωή και το έργο του. Στην ομιλία της, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου που θα φιλοξενεί τα έργα του νονού της για τις επόμενες γενιές, μοιράστηκε σημαντικές στιγμές από τη ζωή του, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε μαθητής του Αδαμάντιου Διαμαντή, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει την τέχνη του, σπουδάζοντας στη σχολή Central-Saint Martins του Λονδίνου. Εξήγησε ότι τα έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπογράμμισε ότι η συλλογή του Μάριου Λοϊζίδη έχει ευγενικά δωρηθεί από τον Καναδό καλλιτέχνη Chris Leech στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ευρεία γκάμα υλικών που διακρίνονται στα έργα του ζωγράφου από παστέλ και ακουαρέλες, μέχρι κολάζ και ακρυλικά, όπως και στη βαθιά αφοσίωση με την οποία ο ζωγράφος προσέγγιζε κάθε του έργο.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2024, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους και όλες να την επισκεφθούν στον αίθριο εκθεσιακό χώρο του κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη.