Κορυφαίο βραβείο στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριο Πολυκάρπου για την πρωτοποριακή του έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Κορυφαίο βραβείο στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριο Πολυκάρπου για την πρωτοποριακή του έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

  • Μια ακόμη σημαντική διάκριση προστίθεται στο επιστημονικό βιογραφικό του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», Μάριου Πολυκάρπου, ο οποίος βραβεύεται με το Διεθνές Βραβείο 2023 IEEE Frank Rosenblatt Technical Field Award, για την αδιάλειπτη και σημαντική ερευνητική του συνεισφορά στη θεωρία και χρήση των νευρωνικών δικτύων και αυτόματης μάθησης σε έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καθηγητής Πολυκάρπου είναι ο πρώτος ερευνητής από την Κύπρο που κατακτά αυτήν τη σημαντική διάκριση, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο, την Κύπρο και για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

    Το Βραβείο Frank Rosenblatt Technical Field Award καθιερώθηκε από το 2004 από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), προς τιμήν του διακεκριμένου Αμερικανού ψυχολόγου ερευνητή Frank Rosenblatt, ο οποίος είναι γνωστός για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο στο κλάδο των νευρωνικών δικτύων. Το εν λόγω Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε κορυφαίους/ες επιστήμονες/ερευνητές/τριες από ολόκληρο τον κόσμο (σχετική λίστα εδώ) , οι οποίοι/ες  διακρίνονται για την ερευνητική τους αριστεία και το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγουν σε θέματα υπολογιστικής νοημοσύνης, νευρωνικών δικτύων και τεχνητής νοημοσύνης. Για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο βραβείο: https://cis.ieee.org/awards/ieee-awards

    Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Πολυκάρπου επικεντρώνεται στην έξυπνη παρακολούθηση και τον έλεγχο συστημάτων μεγάλης κλίμακας, όπως τα δίκτυα διανομής νερού, τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών, τα έξυπνα κτήρια, κ.λπ. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του πάνω στις μεθόδους ελέγχου των νευρωνικών δικτύων άνοιξαν νέους ορίζοντες στο σχεδιασμό συστημάτων ελέγχου με δυνατότητες εκμάθησης για δυναμικά συστήματα. Το 1994 ανέπτυξε μία νέα προσέγγιση στη χρήση μεθοδολογίας για τη διάγνωση σφαλμάτων, η οποία σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένη και εφαρμόζεται σε κυβερνοφυσικά συστήματα, στα οποία τα σφάλματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία και απόδοσή τους.

    Η απονομή του Βραβείου 2023 IEEE Frank Rosenblatt Technical Field Award θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νευρωνικά Δίκτυα (International Joint Conference on Neural Networks IJCNN 2023), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνεχάρη τον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου για τη διάκριση αυτή: «Ο Μάριος είναι ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς μας. Γνωρίζουμε την ανεκτίμητη συνεισφορά του στο επιστημονικό του πεδίο και η διεθνής αυτή διάκριση αποτελεί μία ακόμα αναγνώριση της επίδρασης που έχει στον τομέα του. Είμαστε περήφανοι/ες επειδή διαθέτουμε στο δυναμικό μας ακαδημαϊκό προσωπικό και ερευνήτριες/ες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και που συμβάλλουν με τις καινοτόμες εφαρμογές τους στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Ως Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ», ο Μάριος έχει δημιουργήσει μία δυναμική ερευνητική ομάδα που μπορεί να προσφέρει και στην Κύπρο και διεθνώς».

    Σύντομο Βιογραφικό Καθ. Πολυκάρπου

    Ο Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). 

    Παρακολούθησε με υποτροφία βασικές σπουδές στο Rice University, Η.Π.Α. (B.A. Computer Science, 1987, B.Sc. Electrical Engineering, 1987) και μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, Η.Π.Α. (M.Sc., 1989, Ph.D., 1992, Electrical Engineering). Το 1992, εντάχθηκε στο University of Cincinnati, Η.Π.Α όπου έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Το 2001 ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό μέλος που εντάχθηκε στο νεοσύστατο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος στο διάστημα 2001-2008.

    Το 2006 είχε εκλεγεί IΕΕE Fellow και κατά το διάστημα 2004-2010 ανέλαβε την Αρχισυνταξία του περιοδικού IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems. Το 2016 ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου έλαβε το Διεθνές Βραβείο IEEE Neural Networks Pioneer Award για την πρωτοποριακή του έρευνα στο κλάδο των νευρωνικών δικτύων.

    Σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 400 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα τεχνολογίας πληροφορίας και επικοινωνιών και στην εφαρμογή τους σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα διανομής νερού, έξυπνα κτήρια, δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρομποτική και στις έξυπνες μεταφορές. Έχει επίσης κατοχυρώσει 6 πατέντες στην αυτοματοποίηση συσκευών υγείας.

    Στην τριανταετή ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Καθηγητής Πολυκάρπου έχει εξασφαλίσει ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για περισσότερα από 80 ερευνητικά έργα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Μεγαλύτερο όμως επιστέγασμα της ερευνητικής αριστείας του αποτελούν οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το ERC Synergy Grant, το 2021, το ERC Advanced Grant, το 2012, ως επίσης και το πρόγραμμα Teaming για αναβάθμιση του «Κοίος» σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας.

    Ιστοσελίδα: https://www.kios.ucy.ac.cy/