Σημαντικό εφόδιο ζωής η εκμάθηση ξένων γλωσσών
-
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα με την εξάλειψη αποστάσεων και συνόρων, αλλά και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αφουγκραζόμενη αυτή την εξέλιξη, η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» ασχολήθηκε σε βάθος με τον «καταπληκτικό κόσμο» των γλωσσών, φιλοξενώντας στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 εκπροσώπους του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, η γλωσσομάθεια γίνεται στόχος ζωής της νέας γενιάς, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις.
Φιλοξενούμενοι/ες της εκπομπής, την οποία συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, ήταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη Ντοά, η κα Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, διδάσκουσα της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, η κα Γιόλα Παπαδοπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της αγγλικής γλώσσας, ο Δρ Ανδρέας Αθανασιάδης, Ειδικός Επιστήμονας, επίσης της αγγλικής γλώσσας, η υποψήφια Διδάκτωρ κα Ελένη Γεωργίου, Ειδικός Επιστήμονας της τουρκικής γλώσσας, ο κος Ηλίας Αργυρού, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της γαλλικής γλώσσας, η κα Birgit Ziartidou, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της γερμανικής γλώσσας, η κα Ναταλία Ρεγγίνου, Ειδική Επιστήμονας της ρωσικής γλώσσας και η κα Gaia Zaccagni, Ειδική Επιστήμονας της ιταλικής γλώσσας.
Όπως λέχθηκε, ποικίλες έρευνες έχουν δείξει πως η γνώση πολλών γλωσσών αλλάζει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων ενός ατόμου τόσο γρήγορα, όσο αλλάζει γλώσσα ομιλίας. Όταν ένα άτομο είναι δίγλωσσο (ή πολύγλωσσο), τότε αλλάζει οπτική γωνία για τα πράγματα ανάλογα με τη γλώσσα που κάθε φορά χρησιμοποιεί και η οποία είναι πιο ενεργή στο μυαλό του.
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που οδηγούν κάποιον/α να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Αναφέρθηκε ότι στην ανώτερη εκπαίδευση, η γνώση νέων γλωσσών είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στη μνήμη, στην ένταξη σε ομάδες, στη λήψη πρωτοβουλιών. Επιπλέον, τα άτομα γίνονται ανεξάρτητα και διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Περαιτέρω, η εκμάθηση άλλων γλωσσών βοηθά στην εξερεύνηση και καλύτερη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Για την αγορά εργασίας είναι ένα επιπλέον προσόν και συνδέεται με την επαγγελματική ανέλιξη και εξέλιξη. Σε προσωπικό επίπεδο αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς δίνει την δυνατότητα της προσωπικής επικοινωνίας με άτομα που μιλούν την ίδια γλώσσα. Σε κοινωνικό επίπεδο τα άτομα ανακαλύπτουν νέες συμπεριφορές και συμβάλλει στη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στόχος είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός από τη μητρική τους γλώσσας να γνωρίζουν επιπλέον δυο ξένες γλώσσες.
Αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής είναι ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Εκτιμάς τον συνάνθρωπό σου, έρχεσαι σε επαφή μαζί του, γνωρίζεις τα ήθη και τα έθιμά του, διασκεδάζεις μαζί του, αφήνεις πίσω τις μικρότητες της ζωής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εκμάθηση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο ζωής.
Η εκπομπή είχε στόχο να αναδείξει και τη σημαντικότητα του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και τις δράσεις του. Πρόκειται για μια ξεχωριστή οντότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2003 με αποστολή την προσφορά γενικών ή ειδικών μαθημάτων (στους φοιτητές και στην κοινωνία) σε εννέα ξένες γλώσσες. Συγκεκριμένα προσφέρει μαθήματα αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής, ιταλικής, τουρκικής, ρωσικής, κινεζικής, καθώς και κυπριακής νοηματικής γλώσσας. Υποδέχεται πλειάδα φοιτητών, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό και από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν στους φοιτητές και από το 2021 σε συνεργασία με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας εκδίδει Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στους φοιτητές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τα μαθήματα. Επιπλέον, το Κέντρο απευθύνεται και στο ευρύ κοινό της Κύπρου προσφέροντας προγράμματα ξένων γλωσσών.
Σκεπτόμενοι τους φοιτητές, το Κέντρο Γλωσσών πέρα από την εκμάθηση ξένων γλωσσών υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όπως προβολή ξένων ταινιών, πραγματοποίηση βραδιών quiz, συναντήσεις με φοιτητές του προγράμματος Erasmus που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και εκδρομές σε άλλες χώρες. Το Κέντρο Γλωσσών παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και επιτρέπει στους φοιτητές του να ανοίγουν τα φτερά τους προς το εξωτερικό είτε για άλλες σπουδές είτε για μεταπτυχιακά. Προάγει τις ξένες γλώσσες στο σύνολό τους και συνεισφέρει τόσο στην εκμάθηση άλλων γλωσσών και στην πιστοποίηση τους, όσο και στην αγορά εργασίας η οποία αναζητά γλωσσομαθή προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε και ο ρόλος της νοηματικής γλώσσας. Στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη κοινότητα κωφών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της εκμάθηση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας. Η νοηματική γλώσσα είναι μια οπτική γλώσσα όπου το κωφό άτομο έρχεται σε οπτική επαφή και εκφράζεται με τα χέρια του, δίνοντάς του τη δυνατότητα της επικοινωνίας.
Από το 2001, έχει καθοριστεί η 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η οποία προωθεί την εκμάθηση γλωσσών. Εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Με βάση στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό για την εκμάθηση δυο ή περισσότερων ξένων γλωσσών στην Κύπρο ανέρχεται σε 38%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σύμφωνα με την Eurostat για το 2019 είναι 59%.
Για να ακούσετε την εκπομπή επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3x5n5b8 .