Θερινό Σχολείο Νευροεπιστήμης & Νευροαποκατάστασης BRAINN

Θερινό Σχολείο Νευροεπιστήμης & Νευροαποκατάστασης BRAINN

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο που διεξήγαγε το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης(ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 8-12 Ιουλίου με σκοπό τη διάδοση γνώσης και προηγμένης τεχνογνωσίας που αναπτύσσονται μέσω του ερευνητικού έργου Brain Research and Integrative Neuroscience Network for COVID-19 (BRAINN). Το Θερινό Σχολείο, προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία σε φοιτητές/ριες, ερευνητές/ριες και επαγγελματίες υγείας να εμβαθύνουν στον συναρπαστικό κόσμο της εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης. Όπως ανέφερε η επικεφαλής του προγράμματος BRAINN, Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου “το Έργο BRAINN και συγκεκριμένα το Θερινό Σχολείο Νευροεπιστήμης και Νευροαποκατάστασης συνάδουν άμεσα με την αποστολή του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης για ανάπτυξη του ερευνητικού δυναμικού και των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας σε μεθοδολογίες αιχμής. Πέραν από τις επιστημονικές γνώσεις το θερινό σχολείο δημιούργησε ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασία ανάμεσα στους παραβρισκόμενους”. Στο θερινό σχολείο συμμετείχαν περίπου 70 ερευνητές/ριες και επαγγελματίες υγείας από δέκα διαφορετικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ην Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και Κουβέιτ.

    Η πρώτη θεματική ενότητα ήταν αφιερωμένη στις τελευταίες τεχνολογίες για την εξ αποστάσεως νευρογνωστική αξιολόγηση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Cognitron. Οι ιδρυτές της πλατφόρμας Cognitron, Καθ. Adam Hampshire και Δρ. Pete Hellyer από το King’s College του Λονδίνου, εξήγησαν τη λειτουργία της πλατφόρμας και τη χρησιμότητα της διαδικτυακής αξιολόγησης για την έγκαιρη ανίχνευση νευρογνωστικών δυσκολιών. Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι/ες έλαβαν πρακτική εκπαίδευση στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει η πλατφόρμα. Η πλατφόρμα Cognitron χρησιμοποιείται στην επιδημιολογική μελέτη του έργου BRAINN για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις γνωστικές δεξιότητες και την ψυχική υγεία. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη μελέτη και τον τρόπο διαδικτυακής συμμετοχής στην ιστοσελίδα του έργου εδώ: https://www.ucy.ac.cy/brainn/?lang=el

    Στη δεύτερη ενότητα, οι διακεκριμένοι επιστήμονες Καθ. Steven Williams και Δρ. David Lythgoe, ειδικοί στις μεθόδους νευροαπεικόνισης και καθηγητές στο King’s College του Λονδίνου, ανέδειξαν τις τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους νευροαπεικόνισης με μαγνητική τομογραφία (MRI). Έπειτα μέσω της παρουσίασης του Δρ Richard Stones, ερευνητή στο King’s College του Λονδίνου, οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε πρακτικές οπτικοποίησης και ανάλυσης των εικόνων του εγκεφάλου. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τη μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στο σύστημα υγείας.

    Στην τρίτη ενότητα, η Καθ. Φώφη Κωνσταντινίδου παρουσίασε το Πρόγραμμα Κατηγοριοποίησης©, ένα πρωτοποριακό, τεκμηριωμένο πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης το οποίο χρησιμοποιείται ερευνητικά τα τελευταία 20 χρόνια και πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε επιτρέποντας την εξ αποστάσεως γνωστική αποκατάσταση. Οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Προγράμματος Κατηγοριοποίησης CAT-BRAIN από τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Ιουλία Σολωμού και να αλληλεπιδράσουν με την πλατφόρμα.

    Η τελευταία ενότητα περιλάμβανε διαλέξεις και πρακτική εξάσκηση με τεχνολογίες αιχμής για τη μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου. Ο Καθ. Alexander Sack, διεθνούς φήμης ειδικός στη μη επεμβατική νευροδιέγερση και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, παρουσίασε τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών για γνωστική ενδυνάμωση. Η Δρ. Jelena Trajkovic, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, εξήγησε την μέθοδο διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS) και η Stefanie De Smet, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, εξήγησε τις μεθόδους διακρανιακής ηλεκτροδιέγερσης (tDCS και tACS). Ο Καθ. Chris Baeken, ψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, παρουσίασε τις κλινικές εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών. Τέλος, με την καθοδήγηση της Δρ. Trajkovic, οι παρευρισκόμενοι/ες έλαβαν πρακτική εξάσκηση στο σχεδιασμό ερευνητικών μελετών με αυτές της μεθόδους και τη χρήση των συσκευών διακρανιακής ηλεκτροδιέγερσης.

    Οι τεχνολογίες διακρανιακής ηλεκτροδιέγερσης σε συνδιασμό με γνωστική αποκατάσταση έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις γνωστικές και νευροψυχολογικές δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν από διάφορες κλινικές παθήσεις. Στα πλαίσια του έργου BRAINN διεξάγονται μελέτες για την κατανόηση, αξιολόγηση και θεραπεία των γνωστικών και νευροψυχολογικών ελλείψεων που σχετίζονται με τη μακροχρόνια COVID-19. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του έργου BRAINN και τις ευκαιρίες να συμμετάσχετε στις ερευνητικές μελέτες στον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/brainn/?lang=el ή σαρώνοντας τον κωδικό QR που βλέπετε παρακάτω. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα ή/και να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στις μελέτες στο [email protected] και στο τηλέφωνο 22894437.

     

    Το έργο BRAINN λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το UK Research and Innovation Council στο πλαίσιο της προτεραιότητας “Widening Participation & Strengthening the ERA” του Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027 (#101079001).