Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός του τόπου μας, αναγνωρίζει το τραγούδι σαν σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού μας»

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός του τόπου μας, αναγνωρίζει το τραγούδι σαν σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού μας»

  • Για όσους και όσες επιθυμείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Αλκίνοου Ιωαννίδη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://bit.ly/3OrvX3j.

     

    Κατάμεστο από κόσμο ήταν το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, που έσπευσε να ακούσει τον καταξιωμένο συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή, Αλκίνοο Ιωαννίδη στη Γιορτή των Γραμμάτων που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της γιορτής, στις 30 Ιανουαρίου 2024.

    Μέσα από την ομιλία του με τίτλο: «Τραγούδι: Η ανάσα της ανθρωπότητας στους αιώνες», ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι μεγάλωσε σε μια Κύπρο χωρίς πανεπιστήμιο, οπότε γνωρίζω, πρόσθεσε, πολύ καλά την αξία και τη σημασία που έχει για τον τόπο και για τους ανθρώπους του. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου άλλαξε όλη την κυπριακή κοινωνία, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Κύπρο. Παρακολούθησα μέσα στα χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μας να γεννιέται, να αποκτά πρόσωπο, να οργανώνεται, να μεγαλώνει, να γίνεται ένας εύρωστος οργανισμός, να αναδεικνύεται σε κορωνίδα της Παιδείας του τόπου, σε σύμβολο της εξέλιξής του, σε φορέα των ποιοτήτων του και σε υπόσχεση του μέλλοντός του. Η μεγαλύτερη απόδειξη της σημασίας του, είναι η αγάπη των φοιτητών του προς αυτό».

    Σήμερα, συνέχισε, το Πανεπιστήμιο μας, δεν τιμά εμένα προσωπικά, αλλά το τραγούδι. Και μαζί του, πρόσθεσε, όλους τους ανθρώπους του τόπου μας που το δημιούργησαν, και που χώρεσαν μέσα του τα μεγάλα γεγονότα και τις καθημερινές τους στιγμές, τα όνειρα, τα αισθήματα, τις χαρές και τους πόνους τους, τις επιθυμίες και τις πραγματικότητες ενός τόπου δύσκολου και μαζί ευλογημένου. «Στη μέρα των Γραμμάτων, ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός του τόπου μας, αναγνωρίζει το τραγούδι σαν σημαντικό κομμάτι του Πολιτισμού μας. Η σημερινή μου ομιλία αφιερώνεται με ευγνωμοσύνη στους ποιητάρηδες, στους τροβαδούρους, στους οργανοπαίχτες, και κυρίως στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια που τραγούδησε και τραγουδά σ' αυτήν εδώ τη φλούδα γης».

    Στη συνέχεια ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο τραγούδι και την ανάσα που δίνει στην ανθρωπότητα μέσα στους αιώνες. «Το τραγούδι είναι ταυτόσημο με τη ζωή για μένα. Μου έδωσε ένα δρόμο να βαδίσω, με έδεσε με τον τόπο μου και με ταξίδεψε στους τόπους των άλλων. Κρατώντας με, άλλοτε απαλά και άλλοτε οδυνηρά σφιχτά από το χέρι, με πήγε να συναντήσω τους συνανθρώπους μου και την ίδια μου τη μοίρα». Ανέφερε επίσης ότι το τραγούδι είναι υπερβατικό, και μόνο υπερβαίνοντας τό συναντά κανείς. Υπερβαίνει της πραγματικότητας, του νοήματος, της διάρκειάς του, του στίχου ή της μουσικής του, του δημιουργού και του ακροατή του. Μας οδηγεί, είπε, και μας τοποθετεί σε έναν καινούργιο, και μαζί παντοτινό χρόνο, σε έναν άγνωστο και την ίδια ώρα οικείο χώρο, έναν χώρο που εδρεύει ταυτόχρονα εντός και εκτός μας, και που το κλειδί της πόρτας του το κρατάει αυτό. «Το τραγούδι, αυτή η αόρατη ύλη, αυτό το Άγιο Πνεύμα που μας φωτίζει χωρίς να φαίνεται, που μας μεταμορφώνει χωρίς να αγγίζεται, που μας κινεί χωρίς να μας σπρώχνει, υπήρξε πάντοτε ο πιο σύντομος δρόμος από τον εαυτό μας στο πιο μακρινό σημείο του σύμπαντος, και την ίδια ώρα στο βαθύτερο κέντρο της ύπαρξής μας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες χρησιμοποιούν τη δύναμη του τραγουδιού στις τελετές τους. Χωρίς τραγούδι, δεν υπάρχει Θεός». Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε επίσης για τη μουσική βιομηχανία, την παράδοση, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, την Τέχνη και τη Δημόσια Εκπαίδευση.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως για το Πανεπιστήμιο Κύπρου η Γιορτή των Γραμμάτων είναι ημέρα μνήμης και τιμής όλων όσων με το έργο τους συνεισέφεραν στην καθιέρωση ιδεωδών και αξιών που αποτελούν την ανθρώπινη ουσία. «Από το 1993, όταν και ξεκίνησε η γιορτή των γραμμάτων, 27 προσωπικότητες ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους και τις μοιράστηκαν μαζί μας. Οι σκέψεις, οι ιδέες, η γνώση έγιναν φλόγες που φώτισαν το κοινό που συμμετείχε σε αυτές τις εκδηλώσεις, δυνάμωσαν μέσα από τη μεταλαμπάδευση». 

    Καλωσόρισε τον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη αναφέροντας ότι αποτελεί καλλιτέχνη που ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας μας, καταφέρνοντας μέσα από τη μελοποιημένη του ποίηση να συγκινήσει ανθρώπους και πέρα από τα στενά όρια της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο συνεχής δε πειραματισμός και επικοινωνία του με άλλες κουλτούρες και γλώσσες, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, τον καθιστά καλλιτέχνη με παγκόσμια απήχηση και δυναμική. «Είναι δημιουργός που αγγίζει το συναίσθημα μικρών και μεγάλων. Άνθρωπος, που μέσα από το έργο του διαλέγεται, συζητά, εκφράζει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σκεπτόμενων ανθρώπων. Η ποίηση, το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη, είναι κατά την άποψή μου μία επιδραστική επανάσταση. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, οι φόβοι, οι ελπίδες και τα οράματα για το μέλλον νομίζω, εκφράζονται καλύτερα μέσα από το τραγούδι και τον συνδυασμό λόγου και μουσικής». Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στον ζωγράφο και γραφίστα πατέρα του, ΄Αντη Ιωαννίδη, ο οποίος, όπως είπε, σχεδίασε το λογότυπο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όσο υπάρχει τραγούδι, όσο υπάρχουν φωνές που φωνάζουν την αλήθεια, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης, υπερασπίζονται τον άνθρωπο και τις αξίες με σθένος, θάρρος και τόλμη πάντα θα ξημερώνει.

    Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Ιωαννίδης πήρε την κιθάρα του και τραγούδησε το πολυαγαπημενο κομμάτι «Προσκυνητής», σε στίχους και μουσική του ίδιου του καλλιτέχνη.  Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Ιωαννίδη, ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο νέος Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκοί, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές/τριες και πλήθος κόσμου.

    Για όσους και όσες επιθυμείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Αλκίνοου Ιωαννίδη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://bit.ly/3OrvX3j.