5ο Science Café Πανεπιστημίου Κύπρου: Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

5ο Science Café Πανεπιστημίου Κύπρου: Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

  • Ελάτε να συζητήσουμε για τα σοβαρά νοσήματα που σχετίζονται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία και τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, στο 5ο Science Café του Πανεπιστημίου Κύπρου

     

    Ο Δρ. Νικόλας Νικολαΐδης, ακαδημαϊκό μέλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με σημαντική πείρα στην έρευνα της παιδικής παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη, και η ∆ρ Λάουρα Παναγή, Eρευνήτρια στην Ψυχολογία Υγείας Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου θα είναι οι εισηγητές στο 5ο Science Café του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, στις 6:00 μ.μ., στο Caffè Nero στην Αγλαντζιά, με θέμα τα αίτια και τα σοβαρά νοσήματα που σχετίζονται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία.  

    Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

    Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική χρόνια νόσος που μειώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Παγκοσμίως, η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει ένα πανδημικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί πολλές επιπλοκές που παρουσιάζονται συχνά ήδη στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και μεταβολικών, αναπνευστικών, γαστρεντερικών και μυοσκελετικών διαταραχών. Επιπρόσθετα, τα παχύσαρκα παιδιά βιώνουν συχνά άγχος και ψυχοκοινωνικά συμπτώματα, όπως διαταραχές της διάθεσης, άγχος, προκαταλήψεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

    Όπως δηλώνει ο Δρ. Νικολαϊδης,

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περίπου 37 εκατομμύρια παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα μέχρι και το 2022.


    Η σειρά UCY Science Café

    Το UCY Science Café είναι μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, για τις οποίες επιλέγονται διάφορα επιστημονικά θέματα, και η συζήτηση με το κοινό γίνεται μέσω μιας ανεπίσημης διαδικασίας. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με επιστήμονες σε ένα οικείο, χαλαρό περιβάλλον.

    Οι εισηγητές

    Δρ. Νικόλας Νικολαϊδης

    Ο Νικόλας Νικολαΐδης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, διερεύνησε τους μοριακούς μηχανισμούς των μη γενωμικών δράσεων των γλυκοκορτικοειδών με μεθόδους μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας κυρίου Γεώργιου Χρούσου. Η μεταδιδακτορική έρευνα του κυρίου Νικολαΐδη εστιάστηκε στους μοριακούς μηχανισμούς δράσης του υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών και στους μοριακούς παθογενετικούς μηχανισμούς του Συνδρόμου Πρωτοπαθούς Γενικευμένης Αντίστασης στα Γλυκοκορτικοειδή ή Σύνδρομο «Χρούσος» με αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά. Ο κύριος Νικολαΐδης ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παιδιατρικής το 2019 και την εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία και Διαβητολογία το 2022 στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

    Από τον Σεπτέμβριο του 2024, ο κύριος Νικολαΐδης είναι Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί από την European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) με Travel Grants και από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας με βραβεία καλύτερης βασικής έρευνας. Επίσης, ο κύριος Νικολαΐδης έλαβε το 2020 το European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) Young Investigator Award.

     

    ∆ρ Λάουρα Παναγή

    Η Δρ Λάουρα Παναγή είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει Πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διαχείριση του Στρες και Προαγωγή της Υγείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό στη Συμπεριφορική Επιστήμη και Υγεία από το University College London. Μετά το διδακτορικό της, η Δρ Παναγή εργάστηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Cambridge.

    Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους συμπεριφορικούς και βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν την ψυχική με τη σωματική υγεία. Μέσα από τη διδακτορική της έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών Κύπρου, διερεύνησε τον ρόλο του ψυχολογικού στρες στην ανάπτυξη και εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cambridge, χρησιμοποίησε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες για να κατανοήσει την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων με χρόνια νοσήματα. Αυτή την περίοδο, η Δρ Παναγή εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα co-OPERATOR, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της διστακτικότητας προς τους εμβολιασμούς.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών της Δρ Παναγή έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

    Επικοινωνία της επιστήμης

    Τα Science Café αποτελούν παγκοσμίως μια επιτυχημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα άτυπης εκπαίδευσης γύρω από διάφορα επιστημονικά θέματα και παράλληλα κρίνονται ως εξαιρετικό μέσο εκδημοκρατισμού της γνώσης, συμβάλλοντας αναμφίβολα στον περιορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της ταύτισης του κοινού με μη επιστημονικές απόψεις αλλά και τη μείωση της δημιουργίας “opinion bubbles”. Η διοργάνωση γίνεται από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του ιδρύματος για επικοινωνία της επιστήμης.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δημιουργήσει επίσης μια σειρά podcast με τον τίτλο Science Talks (https://podcasters.spotify.com/pod/show/science-talks-ucy) όπου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 80 επεισόδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων.

    Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.ucy.ac.cy/events/ (Πρόγραμμα εκδηλώσεων/Δηλώσεις συμμετοχής)

    Πληροφορίες: Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου, [email protected]