Άνοιξε ο δρόμος σε πέραν των 1600 πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Κύπρου προς την καταξίωση

Άνοιξε ο δρόμος σε πέραν των 1600 πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Κύπρου προς την καταξίωση

 • Αναρίθμητα τα θετικά σχόλια που απέσπασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την εβδομάδα των Τελετών αποφοίτησης.  Καθημερινά από τη Δευτέρα, 17 έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 παρέλασαν οι επτά Σχολές του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με τους γονείς, συγγενείς και φίλους των αποφοίτων να εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία της συμμετοχής τους.  Οι Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, άνοιξαν τον δρόμο σε πέραν των 1600 απόφοιτων προς την καταξίωση, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού κύκλου σπουδών για το 2023-2024.  Τις Τελετές Αποφοίτησης των επτά Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, τίμησαν με την παρουσία τους οικεία πρόσωπα των αποφοίτων, φίλοι/ες, ακαδημαϊκοί, αλλά και αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Στην ομιλία του με τίτλο «Η δύναμη της προσφοράς», o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε την Πολιτεία, όπως και τους ευεργέτες και δωρητές για τη διαχρονική υποστήριξή τους για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Παράλληλα, ενθάρρυνε τους/τις νέους/ες απόφοιτους/ες να πορευτούν στο μέλλον με θάρρος, τόλμη, ευελιξία και ελπίδα προσφέροντας στην οικοδόμηση ενός πιο υγιούς και ανθρώπινου κόσμου, τονίζοντας τους την αξία του Πανεπιστημίου Κύπρου: «Σε μία κοινωνία χωρίς πανεπιστημιακή κουλτούρα, η λειτουργία ενός αυτόνομου και ακαδημαϊκά ελεύθερου ιδρύματος φάνταζε και ήταν προκλητική.  Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση πολλών πολιτών ως το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας».

  Η τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής – ορκωμοσίας όπως και η τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών των προπτυχιακών φοιτητών/ριών, έλαβαν χώρα τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024.  Στην πρώτη τελετή ορκίστηκαν 35 νέοι και νέες γιατροί και 81 απόφοιτοι/τες, από την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκε από τον Υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού το βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000, στην πρωτεύσασα απόφοιτη και για τα έξι έτη συνολικά, κα Μαρίνα Ευαγγέλου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση που εξασφάλισε μεταξύ των προπτυχιακών αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής για το 2023-24. Στην κα Ευαγγέλου απονεμήθηκε επίσης το βιβλίο-βραβείο «ΚΥΠΡΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑ-η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», δωρεά του Δρος Λάκη Αναστασιάδη και του Εκδοτικού Οίκου Εν Τύποις.  Η κα Ευαγγέλου στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε αυτά τα χρόνια είναι ο θησαυρός μας, και η δέσμευσή μας να υπηρετούμε την ανθρωπότητα είναι η δύναμή μας».  Η άριστη μεταπτυχιακή απόφοιτος, κα Ειρήνη Χατζιωάννου στον δικό της χαιρετισμό, μίλησε για τις αξίες και τις αρχές που τους έχει μεταδώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προτρέποντας τους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες της να είναι «ηγέτες που δεν είναι μόνο γνώστες του αντικειμένου αλλά ικανοί, συμπονετικοί και ηθικοί».  Στη συνέχεια, η πρωτεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, κα Παναγιώτα Ρέτσα δήλωσε ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία, παροτρύνοντας όλους και όλες μας «να διευκολύνουμε τους ανθρώπους με όραμα και πάθος για μόρφωση με όποιον τρόπο μπορούμε, να γίνουμε η κοινωνία που εφαρμόζει έμπρακτα όλες τις αξίες που αντιπροσωπεύει».

  Την τελετή, χαιρέτισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το επίλεκτο ακαδημαϊκό προσωπικό της και τους αριστούχους φοιτητές της». Αναφέρθηκε επίσης και στους/στις απόφοιτους/τες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών λέγοντας ότι η κοινωνία μας, χρειάζεται την ευαισθησία, την κατανόηση και την αφοσίωσή τους στις ανθρωπιστικές αξίες.

  Ακολούθως η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη – Τατιανή Συνοδινού μετέφερε το σκεπτικό της απονομής του Βραβείου Ποιοτικής Διδασκαλίας, ενώ ο Υπουργός Υγείας απένειμε το εν λόγω Βραβείο στην κα Αννέζα Γιάλλουρου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και για την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, στην κα Δώρα Λοϊζίδου, Λέκτορα στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

  Τον πρότυπο όρκο του Ιπποκράτη στα Αρχαία Ελληνικά ανέγνωσε η προπτυχιακή αριστεύσασα κα Σοφία Φιλίππου, ενώ τη σύγχρονη απόδοση του όρκου στα νέα ελληνικά, ανέγνωσε η προπτυχιακή πρωτεύσασα της Ιατρικής Σχολής κα Μαρίνα Ευαγγέλου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό.

  Η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 18 Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Βουλής, κας Αννίτας Δημητρίου, η οποία στον χαιρετισμό της απευθυνόμενη προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους/τις ευχήθηκε «να πάρουν τη σκυτάλη και να αναπτύξουν τον κλάδο των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών προς νέες κατευθύνσεις και λύσεις, εκπροσωπώντας επάξια τη γενιά τους», προσθέτοντας ότι «οι λαμπρότερες ιδέες, γεννιούνται σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία, αφού καθ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται η ανταγωνιστικότητα και οι επιδόσεις, καθώς βελτιώνεται και η εταιρική διακυβέρνηση».  

  Στην Τελετή απονεμήθηκαν συνολικά 270 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αριστεύσας προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής, κ. Λάμπρος Διονυσίου, o οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «είσαστε, είμαστε ότι καλύτερο έχει να δείξει τούτος ο τόπος. Άτομα καταρτισμένα με γνώσεις και δεξιότητες. Άτομα που κυνηγούν τη γνώση με πείσμα και πάρα πολλή υπομονή».  Η αριστεύσασα διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, κα Cicek Topcu, ως η πρώτη Τουρκοκύπρια διδακτορική απόφοιτη της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, ως νέοι και νέες έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να τις ξεπεράσουμε, με τον κόσμο να αναμένει τη συνεισφορά μας». Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απένειμε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας στην Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής, κα Άννα Φιλίππου και στη συνέχεια τίμησε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που πρώτευσαν στις σπουδές τους απονέμοντάς τους βραβεία.

  Η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκαν συνολικά 500 πτυχία σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες.  Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι «η πρωτοτυπία και η καινοτομία είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη, που αμφισβήτησαν τα στεγανά κατορθώνοντας να δουν τα πράγματα μέσα από άλλο πρίσμα».  Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απένειμε τα θεσμοθετημένα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ύψους €10.000 και €5.000 αντίστοιχα στον φοιτητή με την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση, κ. Ανδρέα Μακρίδη, απόφοιτο της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και στην κα Μαριαλένα Αλεξάνδρου, απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων-Λογιστικής.

  Στην Τελετή ξεχώρισαν επίσης οι παρεμβάσεις των δύο άριστων αποφοίτων των οικείων Σχολών.  Ο αριστούχος προπτυχιακός απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, του Τμήματος Ψυχολογίας, κ. Χριστόφορος Σιάλου τόνισε ότι «το πτυχίο αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι έπονται πολλά ακόμα χρόνια σπουδών για την εξασφάλιση του πολύπλοκου και πολύτιμου τίτλου του Ψυχολόγου», προσθέτοντας ότι «είναι μια διαδικασία μάθησης που δεν ολοκληρώνεται με καμία απόκτηση κανενός πτυχίου».  Η αριστούχα διδακτορική απόφοιτης του ιδίου Τμήματος, κα Στέφανη Στεφάνου υπογράμμισε στον δικό της χαιρετισμό ότι «το μεγαλύτερο δώρο που μας πρόσφεραν οι σπουδές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.  Ανθρώπους που συνέβαλαν στην δική μας καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος, ανθρώπους που μας στήριξαν και πίστεψαν σε μας σε δύσκολες στιγμές, ανθρώπους που μας ενέπνευσαν και μας ανύψωσαν».

  Ακολούθησε η απονομή του Βραβείου Ποιοτικής Διδασκαλίας, το οποίο εξασφάλισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής, Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους.  Το βραβείο «Εις Μνήμη Ντίνου Λεβέντη» ύψους €3.000 απονεμήθηκε στην άριστη προπτυχιακή απόφοιτο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών με πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κα Παναγιώτα Ρέτσα, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή της.  Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στον άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με πτυχίο Ιστορίας, κ. Κωνσταντίνο Παναγή.

  Το Βραβείο EY, εις μνήμην Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου, ύψους 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην προπτυχιακή φοιτήτρια, κα Μαριγώ Γεωργίου του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.  Το βραβείο «PwC» ύψους 4 χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην απόφοιτο με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στην κα Μαριαλένα Αλεξάνδρου, πρωτεύσασα φοιτήτρια του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Λογιστική.  Το Βραβείο καλύτερης ατομικής αθλητικής επίδοσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 απονεμήθηκε για 3η συνεχή χρονιά στην  τριτοετή φοιτήτρια της  Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Τμήματος Επιστημών Αγωγής, Ειρήνη Κοντού, αθλήτρια καράτε, 8η στην παγκόσμια κατάταξη.

  Στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, απονεμήθηκαν 350 πτυχία σε προπτυχιακούς/ες και μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/ριες. Στην τελετή παρευρέθηκε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε ότι «η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης».

  Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Αναστασίου ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είμαστε περήφανοι για την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουμε, κάτι που πιστοποιούν και οι εξαιρετικές θέσεις κατάταξης σε διεθνή επίπεδο, αλλά και για το γενικότερο περιβάλλον του Ιδρύματος που προάγει την καινοτομία, την έρευνα, και θέτει τις βάσεις για την εξέλιξη των μελλοντικών επαγγελματιών.

  Η αριστεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, κα Μαριαλένα Αλεξάνδρου, η οποία χαιρέτισε την τελετή, ανέφερε χαρακτηριστικά «η ζωή που απλώνεται μπροστά μας, περιμένει να τη γνωρίσουμε, να την αγαπήσουμε και να την κατακτήσουμε.  Οι νέες οικονομικές συνθήκες, μας καλούν να ενεργήσουμε με σεβασμό και εντιμότητα στην υπέρβαση των οικονομικών αδιεξόδων που ταλανίζουν τον τόπο μας». Στη συνέχεια, ο άριστος διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Γιώργος Μαρκίδης, με τα 56 χρόνια εμπειρίας τους δήλωσε ότι «η μόρφωση είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας καθώς η εσωτερική καλλιέργεια και μόρφωση είναι παντοτινή και αναλλοίωτη καθιστώντας μας πολύτιμα μέλη της κοινωνίας».  Σημείωσε επίσης ότι «τίποτα στη ζωή που είναι βιώσιμο δεν έρχεται εύκολα και ανώδυνα».

  Στη συνέχεια, η Υπουργός Γεωργίας, επέδωσε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας, το οποίο εξασφάλισε η κα Χριστιάνα Ιεροδιακόνου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης.  Επιπρόσθετα δόθηκε τιμητική διάκριση στον εκλιπόντα Καθηγητή Γεώργιο Νησιώτη, του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το οποίο παρέλαβε η σύζυγος του Melissa Edlbeck Nissiotis.

  Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, οι Τελετές Αποφοίτησης ολοκληρώθηκαν με την απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές και σπουδάστριες της Πολυτεχνικής και Φιλοσοφικής Σχολής.  Απονεμήθηκαν 300 πτυχία σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές και φοιτήτριες.  Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος παρέστη στην μεγάλη γιορτή των φοιτητών/τριών, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα οφείλει να σας υπενθυμίζει από εδώ και πέρα, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας ότι με κόπο, εργασία και προσπάθεια, μπορείτε να επιτυγχάνετε τους στόχους σας - όποιοι κι αν είναι αυτοί. Σήμερα κλείνει για εσάς ένας κύκλος ζωής και ξεκινάει ένας άλλος, επόμενος».  Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου και του Συμβουλίου του  Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε ο κ. Ανδρέας Μυλωνάς, μέλος του Συμβουλίου, ο οποίος συνεχάρη τους/τις απόφοιτους/ες για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αριστούχος προπτυχιακός φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κ. Ανδρέας Μακρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «ο καθένας από εμάς έχει μοναδικά ταλέντα και φιλοδοξίες που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο θετικά.  Είτε πρόκειται για τις σταδιοδρομίες μας, τις συνεισφορές μας στην κοινότητα, ή τη δέσμευση μας για κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούμε να αφήσουμε ένα μόνιμο αντίκτυπο».  Στον δικό της χαιρετισμό, η αριστεύσασα διδακτορική φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, κα Στέλλα Μιχαήλ, τόνισε ότι «το να σπουδάζεις στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αυτοματοποίησης της γνώσης και της υποχώρησης των ουμανιστικών αξιών, φαντάζει στο μυαλό κάποιων εγχείρημα παρωχημένο.  Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και όλες τις επιστήμες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πνευματικά του δημιουργήματα».

  Το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας για το 2024 απονεμήθηκε από τον κ. Βαφεάδη στον κ. Ιωάννη Μπαλάφα, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και στην κα Ουρανία Κουκά, Καθηγήτρια, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ακολούθησε η απονομή του Βραβείου Ερευνητικής Αριστείας, το οποίο εξασφάλισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Βιώνης, του  Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, για την πρωτοποριακή έρευνα και τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του σε έγκριτα επιστημονικά Περιοδικά και εκδοτικούς Οίκους, καθώς και για το συνολικό επιστημονικό έργο του.

  Οι Τελετές μεταδίδονταν ζωντανά από τον ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCY VOICE (95.2) και από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube στον σύνδεσμο //www.youtube.com/@UcyAcCy">https://www.youtube.com/@UcyAcCy> (17-21 Ιουνίου 2024).

  Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει για ακόμη μια φορά όλους/ες τους/τις αποφοίτους/ες για την επιτυχία τους και εύχεται στον καθένα και καθεμία ξεχωριστά καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία στο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους.