Μοναδικό στο είδος του το “Gömböc” φέρει τον συμβολικό αριθμό ‘1992’ Δωρεά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Πρεσβεία της Ουγγαρίας
-
Τελετή δωρεάς από την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Κύπρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του μοναδικού ‘Gömböc’ (προφέρεται: «goemboets» ή γκόμποκ) -πρόκειται για το πρώτο γνωστό ομοιογενές αντικείμενο με ένα σταθερό και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας-, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2024. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διακεκριμένος μαθηματικός και εφευρέτης του εξαιρετικού αυτού αντικειμένου, Καθηγητής Gábor Domokos, παρουσίασε διάλεξη με τίτλο “Natural tilings: From hard rock to soft cells”.
Η εκδήλωση ενίσχυσε τη συνεργασία Κύπρου-Ουγγαρίας στους τομείς της εκπαίδευσης και επιστήμης, με φόντο την 20ή επέτειο από την ένταξη των δύο χωρών στην Ε.Ε. και την ουγγρική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε την Ουγγρική πρεσβεία, επισημαίνοντας τον συμβολισμό του σειριακού αριθμού ‘1992’ που αναγράφεται στο Gömböc, έτος εισδοχής των πρώτων φοιτητών/τριών στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου.
Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο, Δρ Krisztina Lakos, επεσήμανε ότι η δωρεά αυτή υποδηλώνει τις δυνατές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εξήγησε ότι το Gömböc, μια πρωτοποριακή μαθηματική εφεύρεση των Καθηγητών Gábor Domokos και Péter Várkonyi, αποτελεί το πρώτο γνωστό ομογενές, κυρτό τρισδιάστατο αντικείμενο που διαθέτει ένα σταθερό και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας, επιστρέφοντας πάντα στη θέση ισορροπίας του.
Στην διάλεξή του, ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος μαθηματικός από το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και την Ερευνητική Ομάδα Μορφοδυναμικής HUN-REN-BME, Καθηγητής Gábor Domokos (Γκάμπορ Ντόμοκος) ανέλυσε τα φυσικά μοτίβα κατανομής χώρου. Εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ γεωλογίας και βιολογίας, εστιάζοντας στις κυβικές και καμπυλωτές γεωμετρικές ιδιότητες διαφόρων φυσικών δομών. Παρουσίασε πώς οι συνδυαστικές ιδιότητες των σπασμένων πετρωμάτων συνδέονται με την εξέλιξη λείων βιολογικών σχημάτων, όπως το κέλυφος του ναυτίλου. Ο Καθηγητής, στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, εξήγησε επίσης πώς η ανακάλυψη του Gömböc έλυσε ένα μακροχρόνιο μαθηματικό αίνιγμα, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για τις φυσικές δομές που διαθέτουν την ιδιότητα της «αυτοδιόρθωσης».
To Gömböc θα τοποθετηθεί στον εκθεσιακό χώρο έξω από την αίθουσα Συμβουλίου-Συγκλήτου, στο Κτήριο «Αναστάσιος Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.