Το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» επισκέφθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» επισκέφθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

  • Επίσκεψη στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Καθηγήτρια Maria Leptin, στις 13 Νοεμβρίου 2024. Η επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο ως προσκεκλημένης της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και περιλάμβανε τη συμμετοχή της σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συναντήσεις με φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

    Την Καθηγήτρια Maria Leptin συνόδευαν, εκ μέρους του ERC, η κα Sabine Simmross, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Δημήτρης Σκουρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ) κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, λειτουργοί του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του ΙΔΕΚ και της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Εκ μέρους του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του «Κοίος» και Ερευνητής με χρηματοδότηση από το ERC, Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου, ο Προσωρινός Διευθυντής, Καθηγητής Χρίστος Παναγιώτου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Ερευνητής με χρηματοδότηση από το ERC, Στέλιος Τιμοθέου, καθώς και άλλα μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του «Κοίος».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος του ERC ενημερώθηκε για την πρωτοποριακή έρευνα και καινοτομία που διεξάγεται στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» σε θέματα ευφυών δικτύων και κρίσιμων υποδομών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις χρηματοδοτήσεις που έλαβε το Κέντρο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) από το 2012 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, το Κέντρο έλαβε ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant για το έργο «Fault-Adaptive» το 2012, χορηγία ERC Synergy Grant για το έργο «Water-Futures» το 2020 και χορηγία ERC Consolidator Grant για το έργο «URANUS» το 2023. Επιπρόσθετα, το «Κοίος» έλαβε 2 χρηματοδοτήσεις ERC Proof-of-Concepts το 2015 και το 2017, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα ανάπτυξης των καινοτόμων ιδεών σε νέες υπηρεσίες ή προϊόντα.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του «Κοίος», Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και καταξιωμένος

    ερευνητής με σημαντικές ερευνητικές χορηγίες ERC (Advanced, Synergy και Proof-of-Concepts), Δρ Μάριος Πολυκάρπου, αφού παρουσίασε εν συντομία τα έργα «Fault-Adaptive» και «Water-Futures: Designing the Next Generation of Urban Drinking Water Systems», είπε χαρακτηριστικά: «Η χρηματοδότηση από το ERC υπήρξε καθοριστική για το Κέντρο, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα ερευνητών και να εργαστούμε ως ομάδα για να ανταγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας νέα γνώση και εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν συνέργειες και διεπιστημονικές προσεγγίσεις».

    Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μέλος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του «Κοίος», Δρ Στέλιος Τιμοθέου, ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση ERC Consolidator, παρουσίασε το έργο «URANUS: Real–Time Urban Mobility Management via Intelligent UAV–based Sensing». Σύμφωνα με τον Δρα Τιμοθέου, το έργο προτείνει μια δυναμική και ευφυή ανίχνευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε πραγματικό χρόνο μέσω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) και τη χρήση των συλλεγόμενων πληροφοριών για τη διαχείριση της αστικής κινητικότητας.

    Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ERC, αφού συνεχάρηκε το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου για την έρευνα αιχμής που διεξάγει και για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο, είπε: «Χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες έχουν δείξει ανθεκτικότητα και οικονομική ανάπτυξη, έχουν τώρα μια μοναδική ευκαιρία να καθιερωθούν ως μελλοντικοί ηγέτες στην τεχνολογία και την καινοτομία. Η Κύπρος έχει αυξήσει σημαντικά τον εθνικό της προϋπολογισμό για Έρευνα και Ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά για ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα έρευνας χρειάζεται διαρκής δέσμευση από την κυβέρνηση και την κοινωνία – μια μακροπρόθεσμη, συστημική προσπάθεια».

    Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο εργαστήριο του Κέντρου Αριστείας «Κοίος».