Το Μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών

Το Μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών

  • Την ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη,  είχε τη τιμή να φιλοξενήσει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια της 2ης Ετήσιας Επιστημονικής Διάλεξης της.

    Την   εκδήλωση   που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 και είχε θέμα «Το Μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών» παρακολούθησαν ο Πρύτανης Καθηγητής  Τάσος Χριστοφίδης, ακαδημαϊκοί,  φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων. Την ομιλήτρια παρουσίασε η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη Ντοά η οποία αναφέρθηκε στο πλούσιο ακαδημαϊκό έργο της κας Συμεωνίδη, όπως μεταξύ άλλων,  θέματα γραμματικής της Νέας Ελληνικής, ξένων γλωσσών ειδικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταφράσεων, επιμέλειας περιοδικών και  λεξικογραφίας.

    Η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη δημοσίευσε μόνη ή σε συνεργασία 10 βιβλία, πάνω από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους και είχε την επιμέλεια τεσσάρων  συλλογικών τόμων. Από το 1991 έως το 2012 συντόνισε πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS με επτά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Sorbonne-Paris IV, INALCO στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ειδικεύεται στη μελέτη του λεξιλογίου (νεολογία, δανεισμός, κατασκευή λέξεων, φρασεολογισμοί, ορολογία) καθώς και στη σύνταξη έντυπων και ηλεκτρονικών λεξικών και συνεργάστηκε για τη σύνταξη του πρώτου κυπριακού ηλεκτρονικού μορφολογικού λεξικού κλίσης των ουσιαστικών και επιθέτων με την επωνυμία ΚΟΜΟΛΕΞ.

    Κατά τη διάρκεια της διάλεξης  εξετάστηκαν σημαντικά ερωτήματα όπως η έννοια των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η σχέση τους με τη Φιλολογία, τη Φιλοσοφία και τις Κοινωνικές Επιστήμες και το πώς προοιωνίζεται το μέλλον για τις επιστήμες αυτές. Η κυρία Συμεωνίδη κατέθεσε επίσης ρεαλιστικές και επικοικοδομητικές προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και αύξηση του κύρους των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

    Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα συνεχίσει να εμπλουτίζει την φοιτητική και ακαδημαϊκή εμπειρία, φιλοξενώντας καταξιωμένους ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και το εξωτερικό με σκοπό την ανάδειξη της διαχρονικής σημασίας των Ανθρωπιστικών Σπουδών.